UFC 161 – Evans vs. Henderson

Ohh Canada.

Winnipegin hornankattila MTS Centre isännöi viikonlopun vapaaottelukarkeloita, mutta tapahtumaa varjostaa ison kaliiberin ottelun peruuntuminen. Kanadan kirous sai, kun saikin jatkoa Mauricio ”Shogun” Ruan ja Antonio Rogerio Nogueiran välisen kohtaamisen peruuntumisen myötä. Kanadalaiset eivät varmasti ole unohtaneet 149:n fiaskoa, mutta ottelukortisto on siitä huolimatta nimivahva ja lupailee paljon hyvää.

Pat Barry (8-5) vs. Shawn Jordan (14-4)

Illan ensimmäinen ottelu on todella vahva ehdokas illan viihdyttävimmäksi otteluksi ja samalla tyrmäyksen voimakas tuoksu on myös läsnä. Pat Barry teki tuhojaan Octagonissa viimeksi joulukuussa, kun hän tyrmäsi Shane Del Rosarion toisessa erässä ja vei Knockout of the night- palkinnon. Karismaattinen potkunyrkkeilijä kohtaa tällä kertaa Shawn Jordanin, kuka vastikään tammikuussa laittoi Mike Russowin puskemaan koiraputkea.

Molemmat rakastavat pystyssä tiputtavien iskujen vaihtelua, tosin Barryllä on tässä kohtaa merkittävä etu. Jordan on taustaltaan alun perin painija, joten hän saattaa kiperän paikan sattuessa turvautua alasvienteihin ja täten pisteiden valossa hankkia etumatkaa ottelun aikana. Barry tunnetaan nimenomaan todella heikosta mattotyöskentelystä ja tätä heikkoutta Jordan tulee eniten käyttämään hyödykseen. Mikäli yhteinen konsensus herroilla on pystyottelu viimeiseen saakka, Patrick Barry selviää ottelusta voittajana.

Alexis Davis (13-5) vs. Rosi Sexton (13-2)

WMMA on tähän asti osoittautunut isoksi menestykseksi kaikista ennakkoluuloista huolimatta. Ennakkoasetelmien perusteella hyvin otteluiden jatkumoa pääsemme todistamaan viikonloppuna jälleen kerran. Alexis Davis on naisten pound –for– pound- listalla neljäntenä ja on yksi vaarallisimpia mattospesialisteja naisten joukossa. Seitsemän kertaa vastustaja on joutunut hänen käsittelyssään taputtamaan, mukaan lukien kaksi viimeistä uhriaan.

Toinen debytanteista on 35-vuotias veteraani Rosi Sexton, kuka omaa pystyottelijan taustan, mutta kädenjälki osoittaa enimmäkseen lukotusvoittoja. Britti on myös niin ikään ansainnut seitsemän voittoa lukotuksella.

Pystyssä Davis on altavastaaja verrattuna Sextoniin ja voimme odottaa brittiläiseltä tyrmäyshakuja läpi ottelun. Molemmat ovat aikaisemmin osoittaneet olevansa kompetentteja grapplereitä, mutta Davis pystyy ottelun ratkaisemaan itselleen paremmin matossa. Sexton on kaksikosta selkeästi vanhempi ja hänen kuntonsa on iso kysymysmerkki. Isompi kokoinen Davis saalistaa lukotusvoittoa ja sen myös saa.

Ryan Jimmo (17-2) vs. Igor Pokrajac (25-9, 1)

Ensimmäisessä UFC-esiintymisessään Ryan Jimmo sai itselleen odotettua enemmän mainetta ja kunniaa, kun hän tyrmäsi Anthony Peroshin seitsemässä sekunnissa. Jimmon tyrmäysvoitto on UFC:n nopein, tosin hän jakaa sijaa Todd Duffeen ja Chang-Sung Jungin kanssa. Järkälemäinen kanadalainen kärsi viimeisimmässä ottelussaan tappion James Te-Hunalle, vaikka oli ottelussa ajoittain todella lähellä tyrmäysvoittoa. Nyt on kasvojen pesun paikka, mutta vesi korvataan verellä.

Igor Pokrajac on kerännyt mainetta vaarallisen monipuolisena ottelijana, eikä suotta. Kroatialaisen voitoista vain neljä on saavutettu tuomareiden äänillä, kaikki loput ovat omien käsien kautta tyrmäyksien ja lukotuksien muodoissa. Viikonlopun ottelu on Pokrajacille työpaikkansa pitämisen kannalta todella tärkeä. Lukotushäviö Vinny Magalhaesille ja alun perin tuomariäänin hävitty koitos Joey Beltrania vastaan, tässä Kroatialaisen viime aikojen saldo. Tappio Jimmolle takaisi yhden asian: potkut.

Isompi ja vahvempi Jimmo on ottelussa suosikki. Rautanyrkin osuessa Pokrajacin ilta tulee olemaan todella lyhyt. Paineiden alla otteleminen ei ole ikinä kenellekään suotuisaa, varsinkin työpaikan ollessa vaakalaudalla. Pokrajacin mattotyöskentely saattaa toimia pelastavana aseena, mutta ei läpi ottelun. Ryan Jimmon voima osoittautuu loppujen lopuksi olevan liikaa kroatille ja Jimmo ansaitsee itselleen tyrmäysvoiton. Pokrajac sen sijaan pääsee etsimään itselleen uutta työpaikkaa.

Roy ”Big Country” Nelson (19-7) vs. Stipe Miocic (9-1)

Arvasitte oikein.

Roy Nelson via knockout.

Rashad Evans (17-3-1) vs. Dan Henderson (29-9)

Entinen UFC-mestari Rashad Evans on ensimmäistä kertaa urallaan paineiden alla. Myöntää hän sitä itse tai ei, tappioputkessa oleva Evans ei ole näyttänyt mitään hyvää viime otteluissaan. Ottelu Jon Jonesia vastaan toki eteni aina viidennen erän summerin soittoon saakka, mutta ”Suga” jäi tyhjin käsin. Todellinen pettymysten pettymys nähtiin kuitenkin viime helmikuussa, kun Evans kärsi tuomariäänin tappion altavastaajaa Antonio Rogerio Nogueiraa vastaan. Evansin halutessa takaisin huipulle tai edes lähelle sitä, hänen on pakko voittaa viikonlopun ottelu.

Kaikkien konkareiden konkari 43-vuotias Dan ”Hendo” Henderson uskoo, että hänelle on tietty eräs henkilö vieläkin mestaruusottelun velkaa. Sen saaminen tuntuu onnistuvan helpommin puhumalla, kuin ansaita ottelemalla, mutta ”Hendo” on edelleen määrätietoisena Jon Jonesin perässä. Kärsittyään tappion Lyoto Machidalle, mahdollisuudet mestaruusotteluun laskivat, mutta edessä on taas uusi tilaisuus vakuuttaa johtoporras.

Molemmat herroista lyövät lujaa, todella lujaa. Kaksikkoa pidetään myös oman sarjansa parhaimpina painijoina, mutta suurin asia, joka heidät erottaa on ikä. Hendersonin kohdalla juna on saattanut jo mennä ajat sitten, mutta Evans on jäänyt myös ikään kuin ”Hendon” kaveriksi asemalle ihmettelemään, että miten tässä näin kävi ?

Oikean taktiikan avulla Evans pystyy ottelun voittamaan. Hänen pitää liikkua paljon enemmän ja pitää ottelussa korkea tempo yllä väsyttääkseen yli neljäkymmentäkesäisen Hendersonin. Kaikki, mukaan lukien Rashad Evans, tietävät Hendersonin hakevan murhaavaa oikeata läpi ottelun. Evansin täytyy välttää nyrkkivaihtelua keskellä kehää ja viedä ottelu mattoon oikeilla hetkillä tehokkaan alasvientinsä avulla. Kolmannessa tai mahdollisesti jo toisessa erässä Henderson saattaa näyttää väsymisen merkkejä ja Evansilla tulee olemaan helppo työ hoitaa itselleen tuomariäänivoitto, mikäli pelaa korttinsa oikein.