Muay Thai

Muay Thai eli thainyrkkeily on paljon muutakin kuin Thaimaan kansallisurheilu. Se on osa maan kulttuurihistoriaa. Sen legendoja ja  historiaa opetetaan sukupolvelta toiselle. Näin  laji jatkaa kehitystään kovana ammattiurheiluna.

Laji syntyi noin 2000 vuotta sitten. Tuolloin alkuperäiset thaiheimot muuttivat Kiinan eteläisistä osista muinaiseen Thaimaahan ja sodantaidon opas "Chupasart" kirjoitettiin. Se opetti taistelutaitoja, joissa käytettiin veistä, keihästä, miekkaa ja sauvaa. Muay Thain uskotaan kehittyneen lähisodankäynnin taidoista, mutta siinä käytetään raajoja aseiden sijasta. Koska laji kehittyi sotimisesta ja taistelussa kaatunut soturi oli aina kuoleman oma, ei nykyäänkään ottelua jatketa vastustajan kaaduttua.

Laji on saanut kannustusta monelta Thaimaan muinaisen pääkaupungin (nykyään raunioitunut) Ayutthayan kuninkaalta. Vuonna 1584 kuningas Naresuan säätämän lain mukaan kaikkien sotilaiden piti harjoitella Muay Thaita. Kuningas Phra Chao Sri Sanpetch VIII eli Tiikerikuningas  tunnettiin hurjana ottelijana. Hänet muistetaan etenkin otteluistaan kylissä valepukuisena, koska siihen aikaan koskemisesta kuninkaaseen seurasi heti kuolemantuomio. Kuuluisan kuninkaan Rama V:nnen valtakaudella  useat Muay Thai -turnaukset olivat kuninkaallisessa suojeluksessa ja  voittajat palkittiin sotilasarvoin.

Ennen 1930-lukua Muay Thai -otteluita ei käyty kehässä vaan paljaalla maalla. Käsien suojana oli pätkä hamppuköyttä tai pala kangasta, joka voitiin kastaa liimaisen tahnan ja lasinsirujen sekoitukseen. Otteluita jatkettiin keskeyttämättä kunnes toinen ottelija ei enää kyennyt jatkamaan. 1930-luvulla maan hallitus puuttui otteluihin ja muinainen laji modernisoitiin. Muay Thaihin laadittiin säännöt, painoluokat, erät ja erätauot. Ottelut käytiin kehässä ja ottelijoille otettiin käyttöön nyrkkeilyhansikkaat.

Ram muay

Ennen Muay Thai -ottelun alkua ottelijat tanssivat perinteisen Ram Muayn -tanssin.  Se symbolisoi kunnioitusta valmentajille, jotka ovat opettaneet Muay Thaita sukupolvelta toiselle. Thaimaassa valmentajat tekevät paljon muutakin kuin valmentavat. He huolehtivat tarvittaessa ottelijoiden päivittäisistä tarpeista ja opettavat heille urheiluhenkeä ja kuria lähes samalla tavalla kuin thaimaalainen isä kasvattaa poikaansa. Kunnioittaakseen tätä arvokasta suhdetta ottelija tanssii Ram Muayn. Aikaisemmin kaikki saman campin eli harjoitteluleirin ottelijat tekivät identtisen tanssin ottelun alussa.

Rituaalitanssin aikana ottelija

  • muistuttaa itselleen valmentajansa opettamia tietoja ja taitoja
  • kunnioittaa vanhempiaan ja perhettään
  • keskittyy tulevaan otteluun ja lämmittelee lihaksiaan
  • vaistoaa vastustajan pelon saaden siitä itsevarmuutta.

Ram Muay -tanssi sisältää osuuden, jossa ei seistä. Tätä kutsutaan Wai Khruksi. Myös muissa maissa kuin Thaimaassa tehdään Ram Muay otteluiden alussa, mutta sen merkitys ei ole yhtä tärkeä kuin Thaimaassa thaimaalaisille.

Lähde: Suomen Muay Thai – liitto