UFC 183–ennakko: Silva vs. Diaz

Keskisarja

#1 Anderson ”The Spider” Silva (33-6) vs. Nick Diaz (27-9, 1 NC)

UFC kruunaa menestyksekkään tammikuunsa jämäkällä kohtaamisella, jonka tarkoitusperä on palvella vain ja ainoastaan kannattajia. Nyt ei katsota sijoituksia tai pähkäillä skenaarioita, vaan isketään kaksi todella osaavaa pystyottelijaa samaan häkkiin ja annetaan heidän hoitaa loput.

Anderson Silva ja Nick Diaz kulkevat omaperäisen maineen kera itse kumpikin. Silva on kaikessa loistossaan kärsinyt UFC:ssä ensimmäisen tuplansa tappioissa ja menettänyt hitusen koskemattomuuttaan kaikkien aikojen parhaana. Diaz on edelleen fanien keskuudessa jatkuva puheenaihe, vaikka hän on otellut viimeisen kahden vuoden aikana vain kaksi kertaa, mutta stocktonilainen tuntuu pitävän tempauksillaan huolen siitä ettei hänen nimensä unohdu koskaan.

Ottelun asetelma on seuraavanlainen: Silvan ilmiömäinen tappaviin vastaiskuihin perustuva pystyottelu vastaan Diazin tunnettu loppumaton hyökkäys, jonka voi pukea sanoiksi termillä punches in bunches.

Nyrkkeilyn saralla Nick Diaz on vapaaottelun parhaimpien joukossa. Hän jaksaa rasittaa vastustajia erästä toiseen jatkuvilla yhdistelmillä ja ei koskaan poistu vastustajan tieltä. Hän välillä vastaanottaa muutaman, jotta pääsee ampumaan tusinan ja tässä hänen kestävä leukansa palvelee parhaiten.

Silvan pystyottelu on yleensä kahden erän prosessi, jonka summana on vastustajan neutralisointi yhdellä iskulla. Ensimmäinen erä kuluu laskelmoitiin ja vastustajan fiilistelyyn, toisessa erässä etsitään sopiva paikka viimeiselle iskulla, jonka seurauksena vastustajat eivät enää pysty jatkamaan. Toki ajoittain homma hoidetaan vaivattoman näköisesti ensimmäisessä erässä. Potkut ja polvet ovat hänen tehokkainta antiaan, mutta Silva on myös tyrmännyt vastustajia nyrkein.

Kestävyys nousee ottelussa isoon asemaan. Diaz yrittää hukuttaa Silvan iskuihinsa, kun samalla Silva etsii sopivaa kohtaa vastaiskulle, mutta Diazin tapauksessa sen on oltava äärimmäisen täydellinen. Jatkuvan painostuksen alla Silva on osoittanut heikkouksia ja Chris Weidman paljasti maailmalle sen, että ”Spider” on tyrmättävissä. Diaz on siis hyvinkin vahvoilla oman suunnitelman toteuttamisessa, kunhan välttää ottamasta liikaa vastaan Silvan tyrmääviä vastaiskuja. Matossa tuskin ratkotaan mitään, vaikka BJJ on kummallakin erittäin hyvin hallussa. Molempien isoimmat vahvuudet ovat pystyottelussa ja siellä tämä mittelö pitkälti käydään.

Puhtaasti pystyotteluun nojautuva matsi palvelee Diazia, joka on kaksikosta parempi nyrkkeilijä ja jaksaa eittämättä pidempään tahdista huolimatta. Silvan leuka antaa lopulta periksi Diazin loppumattomalle nyrkkisateelle ja entinen keskisarjan mestari kaatuu toisessa erässä.